Är du trött på att stamma? Om ja, så är du inte ensam.

Foto: Helena Forne-Wästlund
Foto: Helena Forne-Wästlund

Stamningen är nyckfull. I vissa situationer stammar du mer och i andra kanske mindre eller inte alls. Stamningen känns som en berg-och dalbana, där du vissa perioder har ett hyggligt talflyt och i andra stammar mycket. Talträning i kombination med problemlösande kommunikationsstrategier lugnar ner de tvära kasten och hjälper dig att hålla ett jämnt talflyt.  Det virtuella talträningscaféet Mogador, hemträning via Wire ger dig den trygghet och det lugn du behöver för att förbättra ditt talflyt. 

Stamningsbehandling- talträning

Är du förälder till ett barn som stammar? För barn upp till 6 år jobbar jag enligt Lidcombemetoden. För större barn jobbar vi med talträning enligt Comprehensivemetoden. Det går utmärkt att jobba med barnbehandlingen vid stamning med Digitala vårdbesök via Wire. Plattformen ger också stora möjligheter till att skicka roliga hemövningar, spel och chatta online. 

För äldre barn, ungdomar och vuxna ger mottagningen fortfarande som enda klinik i Sverige efter 20 års forskning evidensbaserad talträningsbehandling med Precision Fluency Shaping Program (PFSP) enligt Comprehensivemetoden. Metoden är utvecklad inom klinisk forskning i USA, Kanada och Sverige.  Det är metoden för dig som är trött på att stamma, och vill få träning i att tala flytande. Du får vägledning och över 350 olika övningar, hemuppgifter som du ska träna på under en intensiv period på 4 veckor. Av logopeden får du handledning i hur du ska göra, och avstämning på dina framsteg. Metoden är effektiv och inget för latmaskar. Du behöver själv göra jobbet för att förändra ditt tal. Uppföljning via IT-behandling och besök. 

Då Comprehensivemetoden med PFSP i sin intensiva form är ganska kostnadsdrivande, välkomnar vi IT utvecklingen som gör att fler kan få ta del av denna effektiva behandling. Vi satsar på hemmiljö istället för resande, på sjyssta villkor med avtalsenliga löner istället för lokaler, på flexibla lösningar istället för vårdköer, där du kan träna ditt tal under skogspromenaden, joggingrundan eller under weekendresan till Paris eller New York.

Under sommaren 2018 fick jag möjligheten att lägga upp behandlingen och ge den digitalt via Wire till Hjalmar på Rue Broccá, som ligger i hjärtat av Paris, uppkallad efter Paul Broccá, den store neurokirurgen som upptäckte ett av de centra i hjärnan som är viktigt just för att förklara förutom hjärnans lateralisering, varför talträning hjälper för att få ökat talflyt. 

Jag har därför hittat en lugn oas, där jag bara kan jobba med att förbättra ditt talflyt, och att ge dig redskapen för att använda dina tekniker när du talar. Du följer övningarna, får kontroll över ditt tal, så att stamningen försvinner mer och mer. Jag bjuder in dig virtuellt till mitt favoritcafé i Paris, Café du Mogador. Där kan vi ta en gofika eller fräsch lunch och talträna. Namnet Mogador kommer från en stor ö, utanför Essaouira i Marocko. Mogador stänger nästan helt bukten utanför Essaouira. Detta gör Essaouira till en lugn hamn, skyddad mot hårda vindar. Precis det vi behöver för att talträna i godan ro. Varför då inte på ett mysigt virtuellt café i Paris eller Brooklyn, med uppkoppling på Wire hemifrån vid din dator eller Ipad?  Runt 15-20 behandlingstillfällen under en månad rekommenderas för att du ska få ett flytande tal. Bokning via Bokadirekt med smidig betalning via Klarna.  


Vill du träna själv i din egen takt går det också bra. Undervisningspaketet Comprehensivemetoden Arvid R med talträning och smarta problemlösande strategier kommer att läggas ut i vår webshop under maj månad. Den innehåller de cirka 300 övningar du behöver för att jobba dig fram till ett flytande tal. Comprehensivemetoden med talträning enligt Precision Fluency Shaping Program (PFSP) lärde jag mig under ett projekt "Datorbaserad talträning" 1997-2000 av forskare vid Universitetet i Toronto och Jerusalem. Det är den metod som tillsammans med smooth speech har den högsta rating som behandlingsmetod vid stamning. 

"Nästan allt om stamning  som är värt något att veta har jag lärt mig av alla er som kommit till min mottagning tröttade av stamningen, för att sedan efter den intensiva talträningen gått ut med lätta glada steg. Dessutom återvänt ett eller flera år senare med samma glada talflyt, självtillit och lugn. "  Vill du veta vad Hjalmar och de andra har tyckt? Läs under referenser.